Хасковски ученици фотографират полета на лешояда за изложба

Регионалната библиотека “Христо Смирненски” в Хасково започва дейности за запознаване на децата с тайните на живата природа в родния край.

Партньори са хасковското училище „Христо Смирненски“, сдружение „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“ и библиотеката при читалище „Никола Вапцаров“ в Маджарово.

Две групи деца от Хасково и Маджарово ще научат повече за защитените животински видове в Източните Родопи. Акцентът е върху едни от най-бързо изчезващите птици на планетата – лешоядите. Младите природолюбители ще създадат сайт, в който ще публикуват данни за величествените птици и екологичната им роля за останалия жив свят: те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората.

В района на Природозащитния център в Маджарово учениците ще наблюдават и фотографират полета на лешояди и ще уредят изложба. До края на април догодина те ще съставят и тиражират илюстрована книжка за света на рядко срещаните птици и грижата за тяхното опазване, каза още директорът на Регионалната библиотека Кирилка Страшникова.

Идеята е финансирана в рамките на конкурса „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, организиран от Фондация “Глобални библиотеки – България”. От подадените 58 предложения от цялата страна са одобрени 29.

Източник: haskovo.info